Chcę pomóc

Chcę pomóc – Fundacja Tarcza

„Człowiek jest wielki nie przez to, co ma, nie przez to kim jest, lecz przez to, czym dzieli się z innymi”

Podążając  za słowami Jana Pawła II, jako organizacja pożytku publicznego, pomagamy tym, którzy tej pomocy i wsparcia potrzebują w sposób szczególny. Rodzina,to podstawowa jednostka społeczna i to dzięki jej prawidłowemu funkcjonowaniu można budować stabilne i zrównoważone społeczeństwo. Rodzina, to również wartość, która w obecnych czasach narażona jest na wiele zagrożeń, jakie mają bezpośredni wpływ na jej prawidłowe funkcjonowanie i rozwój.

Staramy się pomagać w zakresach i obszarach jakie mają największy wpływ na kaształtowanie pozytywnych postaw i modeli funkcjonowania rodziny, które są gwarantem jej prawidłowego rozwoju. Interdyscyplinarne zadania jakich się podejmujemy, dążą do zapewnienia rodzinie optymalnych warunków rozwoju i w razie konieczności niesienia optymalnie dobranych rozwiązań i metod pomocowych, jakie w każdym przypadku są odmienne i wymagają indywidualnego podejścia.

W obecnym społeczeństwie, brak jest wrażliwości na krzywdę bliźniego i jego potrzeby. Rodzinę dotkniętą problemami, zazwyczaj określa się mianem patologicznej, nie zważając na źródło i rodzaj tych problemów. Pomagając rodzinie i broniąc jej jako społecznej wartości , stawiamy przede wszystkim na jej bezpieczeństwo.

Niesiona przez nas psychospołeczna pomoc, to często działania, które wymagają wsparcia innych. Wiele z zadań, które realizujemy zależy od chojności naszych Darczyńców, bo to własnie dzięki Nim możemy zmieniać otoczający nas świat na lepszy i dawać szansę na normalne życie dla wielu rodzin. Wspomagając nasze działania przyczyniasz się nie tylko do prawidłowego rozwoju rodziny, ale wspierasz wartość jaką jest rodzina dla naszego społeczeństwa.

Jeśli zależy Ci na obronie wartości jakimi są rodzina, jej bezpieczeństwo i prawidłowe funkcjonowanie, prosimy wesprzyj nasze działania.

nr konta: FUNDACJI TARCZA 95 8805 0009 0032 9071 2000 0010